Egy hét és kezdünk! – felkészülés a LAN-ra

patch
Emberek, nem tudom, hogy mindenki kellő komolysággal áll hozzá az amúgy FUN GAME PARTY-hoz. Szeretnék egy-két az előző években már összeállított jó tanácsot adni azoknak, akik most jönnek először vagy csak simán iszonyú feledékenyek. Egy ilyen egyhetes buli tud ám kellemetlen meglepetéssel is szolgálni, kerüljük el ezeket.

A hardver oldalról:

 • UTP kábel (10m) – amennyiben nincs a rendezvényen vásárolhatsz!
 • 230 V-os hosszabbító (lehetőleg túlfeszültség védős)
 • portalanítás, pókhálók eltávolítása, ventillátorok kitisztítása Különösen nagy figyelmet igényel, hisz az eddig működő géped tacsra teheted. A portalanítást nem szabad fizikai érintkezéssel eltávolítanod, erre a célra a levegőfújás (nem szívás) a legjobb. Esetleg egy porszívó, ami tudja a levegőt fújni is, vagy levegő spray (ami sajna drága, de a barátok összedobhatják a pénzt rá, kb 3-4 gépre elég lehet) – ja a műveletet ne a szobában csináld, hisz a por mindent beborít.
 • Ellenőrizd, hogy nincs-e a házban elszabadult alkatrész (csavarok, hűtőborda, kiskígyó, söröskupak, stb.)
 • A kártyák, táp és winchester csavarok pótlása, laza meghúzása, hogy a szállítás során ne mozduljon ki egyik sem.
 • Fontos, hogy meglegyen a gép összes oldalfala. Ezt játékidő alatt eltávolíthatod, de alvás alatt legyen visszacsavarozva! – legyen nálad csavarhúzó, esetleg egy-két tartalék csavar.
 • Ha valamelyik alkatrészed nem 100%-os (pl: HDD sok a bad sector, fagy a géped, szakadozik a hálózati kapcsolat, a gép indokolatlanul kikapcsol – táphiba) próbáld megcsináltatni, hisz itt tuti, hogy a 300%-os igénybevétel közben ez elő fog jönni a hiba és elcseszi a heted.

Szoftver oldal
Na, ez az a terület, ahol mindenki OKOS! – hisz a vannak köztünk olyanok is, akik már évek óta egyedül kapcsolják be a gépet, meg torrentet is futtatnak, meg mindenféle csini facebook profilt is tudnak kreálni. Szóval óvatosan fogalmazok és nem kőbevésett dolgokat írnék, nehogy lebukjak, hogy milyen sok területen kellene bővítgetnem ismereteimet:

 • A WINDOWS nem LINUX (ez milyen okos megállapítás!): néha újra kell tenni, mert azok a fránya programok, játékok, crack-ek megölik. Tudom, hogy most sokan felkapják a fejüket, még hogy újra rakni, az macerás, meg veszélyes, hisz ilyenkor szoktak elmenni apuci táblázatai és anyuci fényképei. Hát, igen – a fontosabb dolgokat le kell menteni az újratelepítés előtt (DVD, pendrive, másik partíció, külső HDD, stb.)
 • Ajánlott operációs rendszer WINDOWS 7-től.
 • Nézd meg, kínai tesó hogy használja a Norton Ghost-ot, amivel le tudod menteni a frissen telepített Windows-od. Egy ilyen mentés 8-12 Gb-ot foglalhat el. Ne sápadj el, megéri, mert utána 10 perc és újra működik a rendszered!
 • Ideális esetben sok-sok programmal és tapasztalattal leszel gazdagabb az egy hét alatt. Legyen ehhez elegendő hely legalább a HDD-n. (500-600 Gb)
 • A frissítéseket fel kell tenni! –lehetőleg a friss telepítésre. Még mielőtt feltelepítenél valami zombihálózat kliensét!
 • Ha az előző pontot nem vagy hajlandó megtenni, akkor akár meg is szakíthatod a bejegyzés tovább olvasását, hisz csak elfárad a szemed. Azért legalább MINDEN FONTOS ADATODról készíts másolatot (a szülők adatai is lehetnek fontosak-ha nem csak te használod a géped), a legjobb lenne ha ezeket az adatokat el sem hoznád (így nem kerülhet ki a legújabb fürdőszobás tükrös pucér fotód illetéktelen kezekbe).
 • Tűzfal és vírusirtókról: – hát ez nem szokott igazából működni. Nincs 100-as megoldás, azt javasolnám, hogy hozz magaddal telepítőkészletet, drivereket a hardverhez. Visszatérve a témára: a komoly védelem lassíthatja a géped teljesítményét, a semmilyen védelem miatt pedig zombi lehet a géped, amin nem csak te nyomod, hanem még ki tudja hány kínai, orosz csávó.
 • Ha van kedvenc játékod és szeretnél vele nyomulni az SZT alatt, esetleg nem single-ben, akkor próbáld előkeresni a telepítő készletét a patch-ekkel együtt és ott másokkal is megosztani, hogy összetalálkozzanak a verziók.
 • Az SZT-ről ne BANKOLJ (te kinél bankolsz?) – hátha nem biztonságos 🙂
 • Talán egy gyakorlatias tanács, ami inkább a buli utáni kármentés: mindenhol változtass jelszót! (face, gmail, skype, msn, stb.)

Elfáradtam, de folytassuk közösen…

Kategória: Hírek | A közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Egy hét és kezdünk! – felkészülés a LAN-ra bejegyzéshez

 1. nephotep szerint:

  volt még egy régi lista miket hozzon mindenki magával, azt is tedd hozzá!

 2. tz szerint:

  Szerkesztés alatt!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.