17. Számítástechnika Találkozó – Nyitás az esport felé

A magyarországi ESPORT közösségek oldalán (ESPORTMILLA) megjelent rólunk egy interjú, amit Pene készített.

Július 20-24. között rendezik meg Miskolcon a 17. Számítástechnika Találkozót. Ennek apropóján beszélgettünk Telegdy Zoltánnal, a rendezvény egyik szervezőjével.

Esportmilla: Sokak számára csenghet újszerűen a Számítástechnika Találkozó neve, pedig ez egy igen patinás sorozat. Bemutatnád röviden mi is ez?

Telegdy Zoltán: Ez egy olyan rendezvény, amit azért hoztunk létre, hogy a lehető legtöbbet foglalkozhassunk a hobbinkkal, vagyis a számítógépezéssel, azon belül is a játékokkal. A 17 év alatt számos játékot kipróbáltunk, és sikerült emlékezetessé tenni az itt eltöltött időt a résztvevők számára.

ESM: Mikor kezdtétek és mivel játszottatok?

TZ: Anno 1998-ban kezdődött. Abban az időben még nagy ritkaság volt az internet, amit nálunk ki lehetett próbálni és akkortájt jelentek meg az első multiplayer játékok. DOOM, Quake, Quake 2, FIFA 98. Nagyon jó hét volt. A későbbiekben jött a Counter-Strike. Emlékszem, a Half-life modjaként még nem volt 1.0 verzió sem, de már sikerült LAN-ban tolnunk. Ugyanilyen emlékezetes volt pár évvel később a Battlefield 1942 demója egy pályával, aminek a kiadása a rendezvényen debütált. Hatalmas siker volt. Szinte csak azzal játszott mindenki.

ESM: Voltak versenyek, vagy csak fun game ment?

TZ: Akkoriban még nem létezett esport, de nyilván szerettük volna összemérni az ügyességünket, tudásunkat. A Q3 1v1, FIFA aktuális verziói, később a CS, CoD, BF. A rendezvény támogatóitól futotta a díjakra is. Persze a díjak beszerzése egyre nehezebben ment, hiszen az egyéni számok mellett később inkább a csapatjátékokat játszották nagyobb létszámmal. Idővel elfogytak azok a támogatók, akiktől a díjakat kaphattuk volna, inkább csak a működési feltételeket biztosították. Természetesen ezekért is nagyon hálásak vagyunk, ezt mindannyiunk nevében mondhatom.

SAM_8480 Fegyverbemutató az SZT-n.

ESM: Mi a véleményed az esportról?

TZ: Magyarországon még kevesen látják az esport jelentőségét. Én azt gondolom, hogy ez a hozzáállás itthon is elég hamar meg fog változni. Bár a sportolók folyamatosan egy asztalhoz kötve ülnek, a nagyfokú koncentráció mind fizikailag, mind mentálisan nagy felkészültséget igényel. Ez a jellemző sok, ma is elfogadott sportra ráillik. Mint más hagyományos sportágban, itt is nagy jelentősége van az edzésnek, felkészülésnek. A csapattagok többsége földrajzilag elég messze van egymástól, ami jelentős probléma lehet, ha a csapat nem csak internetes bajnokságban akar indulni. Ehhez szeretnénk mi, az SZT hozzájárulni úgy, hogy a csapatok részére edzési, felkészülési lehetőséget biztosítunk.

ESM: Tehát, ha jól értem, akkor ez egy “edzőtáborozási”, a.k.a. bootcamp lehetőség is akár?

TZ: Igen, az 5 nap alatt sokat gyakorolhatnak a csapatok, játszhatnának egymással és a többi résztvevővel, mindezt az internet hátrányai nélkül.

ESM: Ha egy csapattag nem tud elmenni, tudtok biztosítani külső csatlakozási lehetőséget?

TZ: A rendezvényen lesz internet, amit két különálló szolgáltató biztosít. Remélhetőleg elegendő lesz a sávszélesség, hogy kifelé is lehessen játszani. Azok a csapatok, akik gyakorolni jönnek hozzánk, azoknak délelőtti órákban garantálni tudjuk a megfelelő sávszélességet.

ESM: Mikor és hol lesz a rendezvény?

TZ: A rendezvény 2016. július 20-24. között lesz (szerdától-vasárnapig) Miskolcon, a Zoltán utcai általános iskolában.

ESM: Hogy lehet jelentkezni?

TZ: A rendezvény honlapján, a www.szt-miskolc.hu oldalon. Ott egyébként bővebb információ is várja az érdeklődőket.

ESM: Mennyibe kerül a rendezvény?

TZ: Az 5 napos rendezvény 6000 Ft-ba kerül. A részvételi díjban a szálláslehetőség is benne van! 800 Ft-os menüs étkezést tudunk biztosítani a közeli étteremben. A PIZZACITY 30% árengedményt ad a résztvevőknek a kínálatból. Mondhatom, hogy nagyon költségkímélők vagyunk.

ESM: Kifejezetten jó konstrukciónak tűnik a lazább lanok körében, reméljük sokan elmennek hozzátok! 🙂 Sok sikert!

TZ: Köszönjük, reméljük jöttök ti is 🙂

Forrás:
https://esportmilla.hu/blog/2016/07/06/17-szamitastechnika-talalkozo-nyitas-az-esport-fele/

 

Kategória: Hírek | A közvetlen link.